Kæbeleddet er et af de mest komplekse led i kroppen, hvor både rotation og translation finder sted. Dysfunktion i dette system kan føre til smerter, nedsat bevægelighed og sekundære symptomer som hovedpine, øresmerter, tinnitus og spændinger i nakke-hals-regionen.
Typiske årsager til dysfunktion i kæbeleddet:
Dysfunktion skyldes ofte en kombination af biomekaniske, neurologiske og muskulære faktorer, herunder:
- Muskulær dysfunktion:
- Overaktivitet i tyggemusklerne kan føre til spændingshovedpine og smerte.
- Triggere som kronisk fysisk og psykisk stress, para-funktionelle vaner (skære tænder og ‘stress-sammenbid’) og mekaniske problemer i nakken kan forværre symptomerne.
- Led-mæssige problematikker:
- Problemer med bruskskiven inde i kæben kan medføre kliklyde eller låsninger i kæbeleddet.
- Degenerative forandringer (slidtage) i led-brusken kan føre til artrose (slidgigt).
- Overdreven ensidig ’tygge tendens’ kan føre til inflammation i leddet.
- Neurologiske faktorer:
- Kæbeleddet er stærkt innerveret (styret) af en gren fra nerve trigeminus, hvilket kan forklare, hvorfor kæbeleds-dysfunktioner ofte medfører hovedpine, øresymptomer og henvisningssmerte i hoved og hals.
- Dysfunktion i det autonome nervesystem (vores fight and flight system) kan forværre spændinger og smerteoplevelse.
- Bio-mekanisk sammenhæng:
- Forandringer i nakken og ryggen, har en direkte bio-mekanisk relation til kæbeleddet – tidligere traumer (som fx en piskesmælds-ulykke) kan give direkte og indirekte kæbeleds problematikker.
- Dysfunktionalitet i vejrtræknings muskulatur omkring nakke og hals er ofte sammenhængende til kæbeleds-problemer.
Min kiropraktiske tilgang til behandling:
En holistisk og multidisciplinær tilgang er essentiel for effektiv behandling af kæbeleds-dysfunktion. Som kiropraktor arbejder jeg med følgende:
- Ledjustering og mobilisering af kæbeleddet samt nakke og ryg for at optimere bio-mekanisk funktion.
- Muskulær behandling af overaktive muskler, inkl. triggerpunktterapi og ’aktiv release’ teknikker af både kæbe, hals, tunge, nakke og vejrtræknings muskulatur.
- Neuro-muskulær genoptræning, herunder øvelser til stabilisering og proprioception i kæbe og nakke.
- Patientundervisning om adfærdsændringer, herunder stress og smertehåndtering, tygge-vaner, søvnposition og afslapning af kæbemuskler.
- Samarbejde med tandlæger og andre sundhedsprofessionelle ved behov for bidskinner eller yderligere intervention (som akupunktur eller åndedrætsterapi).
Kæbe dysfunktion er ofte en problematik som inkluderer mange faktorer, der kræver en skræddersyet behandlingstilgang. Hvis du oplever kæbesmerter, kliklyde eller nedsat bevægelighed, kan min kiropraktiske vurdering være første skridt mod smertelindring og bedre funktion. Har du spørgsmål eller brug for en undersøgelse? Kontakt anders@kiropraxis.dk book online eller ring til Kiropraxis på 4070 4070

