Behandling af hjernerystelse og hjerneskade, nærmere bestemt TBI (traumatic brain injury) er en stor klinisk udfordring. Hidtil har man ikke ved forskning og kliniske studier været i stand til at finde frem til en effektiv behandlingsstrategi, som involverer kombination af både beskyttelse af nervesystemet, håndtering af inflammation af nervevævet samt genopbygning af nervevævet. Ifølge nye studier kan indtagelse af høje doser omega-3 fedtsyrer være gavnlig for patienter med TBI, hjernerystelse og post-traumatisk hjerneskade
Denne forskning er beskrevet i artiklen Concussion, Traumatic Brain Injury and the Innovative use of Omega-3s, udgivet i Journal of American College of Nutrition og publiceret igennem American College of Nutrition.
Omega-3 tilskud hjalp med heling efter hjerneskade
Konklusionerne fra det nye studie tyder på, at tidlig og korrekt doseret tilskud af Omega-3 fedtsyrer, kan forbedre restitution efter hjerneskade. I forskningsprojektet er der set på tre case-studies, hvor personer har været udsat for hjerneskade ved trafikulykke, drukneulykke og en mineulykke. I alle tre cases var der evidens for, at Omega-3 tilskud hjalp med helingsprocessen i disse livstruende tilfælde, samt at det både var ufarligt og med god tolerance.
Gradvis mere klinisk erfaring tyder på, at hjernen skal mættes med høje doser af Omega-3 fedtsyrer for at tillade helingsprocessen. Hvis ikke der er et optimalt niveau af de rigtige fedtsyrer, forringes forudsætningen for heling.
Det er ikke hjerneskadens hellige gral
Det er dog vigtigt at understrege, at Omega-3 hverken er den hellige gral eller de vises sten, som kan hjælpe med rehabilitering af alle former for hjerneskade. Alle skader og individer er forskellige, og klinisk responderer nogle patienter bedre på tilskud af Omega-3 end andre.
Men forskning og klinisk erfaring tyder altså på, at det er værd at inkludere kost-tilskud, i særdeleshed Omega-3, i behandlingsstrategien for hjernerystelse og hjerneskade.
Kilde: Michael D. Lewis. Concussions, Traumatic Brain Injury, and the Innovative Use of Omega-3s. Journal of the American College of Nutrition, 2016; (5): 469 DOI: 10.1080 / 07315724.2016.1150796