Hold i Nakken/torticollis

Hold i nakken er en tilstand som næsten alle har oplevet i større eller mindre grad.

Hold i Nakken/torticollis

Tilstanden karakteriseres af udtalte muskelspændinger og ledfastlåsninger omkring nakkehvirvelsøjlen, som gør personen ude af stand til at bevæge hovedet i en eller flere retninger, særligt hoveddrejning og nakkebøjning. Oftest er det muskulaturen på halsens forside (m. sterno-cleido-mastoideus) som udvikler de kraftige spændinger.

Den udløsende faktor er ofte træk eller en “forkert bevægelse”, som forårsager ledlåsninger og muskelspændinger, men luftvejsinfektion, halsbetændelse og andre infektionssygdomme er også mulige medvirkende årsager til nakkehold. Grunden til dette er, at lymfekirtlerne på halsens forside hæver og bliver betændte i forbindelse med særligt luftvejsinfektioner. Da lymfekirtlerne befinder sig dybt i muskelvævet, irriterer dette også muskulaturen og gør den mere følsom. Således er risikoen for at lave en forkert bevægelse større.

Er et nakkehold en midlertidig hændelse, som går i sig selv efter 2-3 dage er der ikke nogen grund til bekymring, og kiropraktisk behandling er i og for sig unødvendig. Massage, is, aflastning og udspænding bør være tilstrækkeligt. Er der imidlertid tale om tilbagevendende nakkehold, eller går nakkeholdet ikke i sig selv efter få dages forløb, er det tilrådeligt at opsøge en specialist for at få problemet undersøgt og behandlet.

Mulige årsager til den mere resistente type af nakkehold kan være; kronisk latent luftvejsinfektion, forstrækning eller fibersprængning af nakkemuskulaturen i forbindelse med piskesmældslignende skade på nakken (se piskesmæld), kronisk fastlåsning af et eller flere af nakkens led, bidefunktionsforstyrrelser etc.. Uanset hvad årsagen er, bør de tilbagevendende nakkehold tages som et tegn fra kroppen på, at noget ikke fungerer, som det skal. Denne funktionsforstyrrelse er sandsynligvis konstant (altså også et funktionsproblem “imellem” nakkeholdene) og perioderne med nakkehold er blot, der hvor ”isbjerget stikker toppen op over vandoverfladen”.

Kiropraktisk behandling er gavnlig, når årsagen til problemerne skal findes i bevægeapparatet (altså muskler og led). Behandlingen består af ledfrigørende manipulationer i den udtrækning og på det tidspunkt, hvor manipulationen lader sig gøre uden nævneværdigt ubehag, samt af massage, udspænding og øvelser.

Yderligere relevante spørgsmål angående nakkehold kan rettes til info@kiropraxis.dk

Andre symptomer

Vi har på de underliggende sider beskrevet en del af de lidelser og symptomer som kan opstå i bevægeapparatet, hvad som er mekanismen bag lidelsen, og hvilken behandling som kan tilbydes i Kiropraxis.

Hvis du har yderligere spørgsmål, er du velkommen til at skrive en mail på info@kiropraxis.dk eller ringe til os på telefon 40 70 40 70.