Bækkenløsning

Under graviditeten ændres kvindens vegetative funktioner, heriblandt hormonbalance og vægtbelastningen forøges og forskydes i udpræget grad, i løbet af kort tid. 

Bækkenløsning

De hormonelle ændringer med betydning for bækkenet inkluderer blandt andet udskillelsen af hormonet relaxin som forbereder bækkenet på fødslen og den udvidelse af bækkenet, som fødslen kræver. Det er således et hormon, som blødgør ledbånd og derved løsner leddene til større bevægelighed. Da dette sker samtidig med en hurtig og betragtelig vægtforøgelse sker det, at et eller flere af bækkenets led bliver for ”løse”. Således opstår tilstanden kaldet bækkenløsning ofte.

En anden vigtigt hormonel forandring med betydning for bækkenet er østrogen balancen. Akkumulering af østrogen i ledfladerne forøger også følsomheden i bækkenleddene. Den unaturligt høje følsomhed skaber ustabilitet omkring leddet og derned potentialet for bækkenløsning.

Derudover kan graviditeten ændre andre faktorer i kroppens ’kemi’. Fosteret kræver næring til sin udvikling og næringsstofferne kan ’stjæles’ fra moderen så hun kommer i underskud. Immunsystemet, blodsukkerbalance og hormonsystem kan undergå uhensigtsmæssige forandringer som ligeledes kan påvirke ledfladernes følsomhed.

Det er altså sjældent udelukkende en ’mekanisk’ problematik når man rammes af bækkenløsning.

Bækkenløsning er forbundet med en meget akut smerte ved vægtbærende aktivitet (dvs. stående, gående eller enhver anden aktivitet, som foregår på fødderne). Den mest akutte smerte stammer oftest fra SI leddet mellem korsbenet og hofteskålen. Smerten kan føles i balden, på forsiden af låret, i lysken, i baglåret og/eller over SI leddet (umiddelbart under ”smilehullerne” nederst i lænden).

Den mest almindelige behandling af denne lidelse er hvile og sengeleje i den resterende del af graviditeten. Dette er dog ikke optimalt for hverken foster eller moder, og hvis det er muligt, skal det undgås.

Kiropraktoren behandler naturligvis ikke de hypermobile led med manipulationer, men søger snarer at stabilisere de hypermobile led og frigøre de fastlåste led. Dette sker ved at balancere muskelfunktionen ved specifik massage og øvelser, ved at stabilisere leddet med et såkaldt trokanterbælte, samt at stimulere leddet til at genfinde den normale stilling og funktion.

Det er ikke altid nemt og kræver samarbejde og tålmodighed, da kroppen har konstant vægtforøgelse og hormonforandringerne imod sig. Ofte må behandlingen fortsætte med kortere eller længere intervaller helt op til fødslen.

Yderligere relevante spørgsmål angående bækkenløsning kan rettes til info@kiropraxis.dk

Andre symptomer

Vi har på de underliggende sider beskrevet en del af de lidelser og symptomer som kan opstå i bevægeapparatet, hvad som er mekanismen bag lidelsen, og hvilken behandling som kan tilbydes i Kiropraxis.

Hvis du har yderligere spørgsmål, er du velkommen til at skrive en mail på info@kiropraxis.dk eller ringe til os på telefon 40 70 40 70.