Kender du din Psoas?

Psoas musklen, der også er kendt som hoftebøjeren, følelsesmusklen, sjælensmuskel, ligger dybt i bughulen. Den vokser ud fra begge sider af din rygsøjle, spænder sig fra den 12. brysthvirvel og ned til de 5 lændehvirvler, løber ned gennem bækkenet, og hæfter øverst på indersiden af lårbenet.

Psoas forbinder overkrop til underkrop, og har stor indflydelse på din holdning, og gør at du kan holde dig oprejst, gå/løbe, bøje lænden, og rotere benene.

Hvis din Psoas er dysfunktionel, eksempelvis ved at være for spændt eller afkortet, kan den være en af de dybere årsager til problemer i den nederste del af ryggen, lysken, bækken, samt give fordøjelsesproblemer, og give menstruationssmerter hos kvinder.

De mest udbredte årsager til at din Psoas bliver dysfunktionel kan være belastende træning og motion, at sidde meget ned eller en anstrengt holdning.

Følelser som stress, frygt og angst kan også påvirke musklen, fordi Psoas er en af de første muskler vi spænder op, når vi befinder os i en “kamp-flugt” situation. Det er ganske enkelt en medfødt refleks, og det er også derfor at den af nogle kaldes “følelsesmusklen”.

Desuden kan en spændt Psoas påvirke vores vejrtrækning, fordi musklen via bindevæv er forbundet med vores vejrtræknings muskel “Diafragma”, og kan på den måde forringe vores åndedræt.

Heldigvis kan du gøre rigtig meget selv for at få en bedre fungerende Psoas muskel – og det er ganske enkelt ved at strække ud i musklen et par minutter om dagen.

Her et par eksempler på udstrækningsøvelser.

God fornøjelse! ????????