Motion efter hjernerystelse: Skal man holde sig i ro eller være fysisk aktiv?

Må man dyrke motion efter hjernerystelse? Omtrent 25.000 danskere udsættes hvert år for hjernerystelse, og godt og vel 10% får varige mén i større eller mindre grad. En hjernerystelse opstår, når hjernen, der er blød, på grund af en direkte eller indirekte skade bliver “rystet” uhensigtsmæssigt mod indersiden af kraniet, hvilket kan forårsage akutte smerter, bevidsthedstab i større eller mindre grad, svimmelhed, kvalme og opkast.

Det kan derfor være gavnligt at tage nogle forholdsregler, hvis man vil reducere risikoen for varige skader og opnå en hurtigere bedring.

Hold dig i ro i dagene efter din hjernerystelse

Ved en hjernerystelse er det vigtigt, at man forholder sig i nogenlunde i ro i de første 24-48 timer, da nervesystemet er ude af balance, og det er også anbefalet at man holder sig væk fra TV, computerspil, læsning og fysiske aktiviteter som motion efter hjernerystelse.

Det har hidtil været anset som ‘best practice’ at patienter med hjernerystelse rådes til at forholde sig i ro, og at fortsætte hvileperioden hvis ikke symptomerne ikke forsvinder. Men er det egentlig den mest effektive tilgang?

Motion efter hjernerystelse kan være en effektiv behandlingsform

Gradvis flere nyere forskningsresultater konkluderer, at alle med hjernerystelse kan drage fordel af aerob fysisk træning allerede 2-3 uger efter skaden, såfremt det ikke provokerer symptomerne, da det forbedrer hjernefunktionen og forøger de kemiske reaktioner i hjernen, som bidrager til at reparere det beskadigede væv.

Derudover indikerer forskningen, at vejledt fysisk aktivitet er den mest effektive behandlingsform for mennesker, der har døjet med symptomerne fra hjernerystelsen i mere end en måned.

Få professionel vejledning om motion efter hjernerystelse

Det er dog vigtigt, at man får vejledning af en professionel i forhold til hvilken form for træning der er bedst, så man ikke ender med at forværre symptomerne. I Kiropraxis har vi Theresa Scheel, som er specialiseret inden for rehabilitering, og hun tilbyder træningsforløb og vejledning i, hvordan man bedst kan komme sig efter en hjernerystelse ved hjælp af forskellige træningsteknikker.

Du kan ringe på ‪40 70 40 70‬ eller sende en mail til uffe@kiropraxis.dk for at høre nærmere om behandlings-/træningstilbuddet.

Hvis du har lyst, kan du læse mere om hjernerystelser og den nye forskning her