Sover du godt? Og hvorfor er god og tilstrækkelig søvn livsnødvendig for os?

Videnskaben tyder på, at for lidt og dårlig søvn over en lang periode kan resultere i en række fysiske og psykiske problemer for vores krop såsom:

  • Øget smerte sensitivitet
  • Forringet kognitiv funktion og hukommelse
  • Inflammation
  • Ubalance i immunsystem
  • Stress og følgevirkninger deraf
  • Ophobning af affaldsstoffer og derfor forgiftning af hjernen
  • Angst, PTSD
  • Dårlig appetitkontrol der medvirker forøget sultfølelse, vægtforøgelse
  • Sukkersyge og insulinresistens
  • Højt blodtryk og hjertekarsygdomme
  • Nedsat libido og andre hormonforstyrrelser
  • Barnløshed
  • Mavesår og andre mave-tarm sygdomme samt kræft

Lider du eksempelvis af kronisk smerte, som mange af vores klienter i Kiropraxis gør? Så er god søvn en forudsætning for at få løst problemet. Søvn i sig selv lindrer selvfølgelig ikke dine smerter, men det er en forudsætning for, at behandlingen er så effektiv, som den kan være.

Læs videre og få 5 gode, simple råd til optimere din søvnkvalitet!

1. Sørg for at mørklægge dit soveværelse

Sørg for, at dit soveværelse kan mørklægges på den ene eller anden måde. En alternativ løsning kan være at bruge en sovemaske, som man ofte får udleveret på flyveture. Lys er med til at forringe og forstyrre søvnen, så det er vigtigt, at du kan holde det ude af soveværelset.

2. Sluk for elektronisk udstyr før sengetid

Lys fra elektronisk udstyr såsom TV, iPads og smartphones har vist sig at være enormt skadeligt for en god søvn (se eksempelvis her https://videnskab.dk/…/elektrisk-lys-og-skaermtid-odelaegge…) Derfor er det vigtigt at få skruet ned for brugen af disse, inden du skal sove, og gerne så tidligt på aftenen som muligt. Vores apparater udsender nemlig ’blå stråler’, der er med til at forstyrre og hæmme kroppens naturlige forberedelse på søvn-processen.

Hvis du bare elsker at Netflixe den inden sengetid, kan du som alternativ investere i et par ‘skærmbriller’, som kan blokere for de blå stråler. Derudover findes der flere forskellige Apps, som du kan bruge til at ændre på lysstyrken og skærmens farve på mobilen og computeren. I nyere modeller er det som oftest også en standardfunktion, som kan findes i indstillingerne på din enhed.

3. Undgå koffein 6 timer før søvnen

Koffein i form af kaffe har rigtig mange fordele og kan ofte bruges som et præstationsfremmende middel, der skærper opmærksomheden og ydeevnen. Men i forhold til søvn-processerne, har det desværre en negativ effekt. En gammel tommelfingerregel lyder på, at man helst skal undgå at drikke kaffe (eller energidrik, selvom vi dog fraråder alle at drikke det) efter kl. 15 om eftermiddagen – eller ca. 6 timer før du skal sove.

Selvom du måske har oplevet, at du kan drikke kaffe inden sengetid og stadig falde i søvn, så er der stadig ting, du skal være opmærksom på. Koffein kan være med til at stimulere processer i kroppen, der gør, at du er mere opmærksom og dermed blokerer de receptorer, der aktiveres, når du er træt. Så selvom du kan falde i søvn, vil din søvn være mere overfladisk og giver derfor ikke det, som din krop har brug for i tilstrækkelig grad.

4. Brug ørepropper hvis lyde forstyrrer din søvn

Lyde og forstyrrelser i løbet af natten kan også forstyrre søvnen. Det er ikke alle lyde der har samme betydning, men pludselige lyde som en bil der dytter eller folk, der råber nede på gaden, kan forstyrre din søvn. Andre kontinuerlige lyde kan også påvirke din søvn negativt.

Hvis du bor et sted, hvor der er meget larm udenfor, kan ørepropper være en mulighed til at reducere en del af støjen. Derudover kan rolige toner i soveværelset være med til at afskærme lidt for lydene udenfor.

5. Kulde og frisk luft giver bedre søvn

Varme er både godt og skidt. Varme kan gøre det svært at falde i søvn, hvis du har det meget varmt, når du skal sove. Et værelse med en tændt radiator og lukkede vinduer er derfor ikke særlig godt for vores søvn, selvom det måske kan føles behageligt.

Et koldt soveværelse og med frisk luft fra et åbent vindue kan derimod være med til at sænke din kropstemperatur en smule og ilte værelset, hvilket gør det lettere at falde i søvn og komme ind i de dybere stadier af din søvnrytme. Det er dog vigtigt at understrege, at du selvfølgelig ikke skal fryse eller køle værelset ned til et punkt, hvor du risikerer, at blive syg.

Hvis du er interesseret i at læse mere om, hvor vigtig en god søvn er, kan du gøre det her